De ce poate fi periculoasa apa de la PET?

Bisfenolul din PET

Cu totii stim ca e periculos, pentru sanatate, sa incalzim mancare la cuptorul cu microunde in recipiente din material plastic. Daca sunteti parinti, va amintiti ca ati cautat sa achizitionati biberoane din sticla sau macar biberoane care sunt confectionate dintr-un plastic special ce nu contine bisfenol. Si cu toate acestea ignoram pericolul bisfenolului din PET-urile in care se imbuteliaza apa plata, apa pe care o bem zilnic.

Aceasta substanta daunatoare, care este parte componenta a materialului din care este realizat PET-ul, se elibereaza in apa atunci cand sticlele sunt expuse la radiatii UV sau unor temperaturi ridicate.

Apa la PET

In astfel de conditii, materialele plastice (cod reciclare 3 sau 7) pot elibera Bisfenol A (BPA), in timp ce materialele plastice fara BPA pot elibera bisfenol S (BPS). Ambele, conform studiilor, substante daunatoare sanatatii noastre.

Tu ai idee in ce conditii a fost transportata apa pe care o bei? Cum a fost depozitata? Daca a fost depozitata in soare sau in caldura? Esti dispus sa risti? Hai sa vedem ce riscam daca consumam o apa cu Bisfenol.

Bisfenolul poate:

  • Creste riscul bolilor de inima – Potrivit unui studiu stiintific publicat în 2012, oamenii expusi la cele mai înalte niveluri de BPA au un risc crescut de boli de inima. Desi corelatia nu dovedeste neaparat principiul de cauzalitate, cercetatorii cred ca acest lucru se poate datora legaturii BPA cu hipertensiunea arteriala care este un factor de risc pentru bolile cardiac.
  • Reduce sansele sa ai un copil – În 91 de studii facute în 2013, cercetatorii au descoperit ca barbatii si femeile care urmau un program de fertilizare in vitro si care aveau un nivel ridicat de BPA în sânge, în urina sau în mediul de munca, au indicat probabilitati mai reduse ale unei sarcini de succes.

Si NU risti doar sanatatea ta ci si sanatatea planetei.

Poluarea cu plastic

Ideea ca sticlele din plastic sunt reciclabile si nu dauneaza naturii este mai mult falsa decât adevarata.

Conform unui studiu facut în 2017 cu privire la materialele plastice produse între 1950 si 2015, mai putin de 1% din plasticul produs poate fi reciclat mai mult decât o singura data. Astfel, cea mai mare parte din acesta, ajunge la gunoi si în cele din urma în natura.

peturi poluare_1101428288_300 x 300

Ce poti face sa eviti apa de la PET?

  • Limiteaza consumul apei la PET pentru situatii fara alternativa.
  • Monteaza-ti acasa un sistem de filtrare – o solutie sanatoasa si ecologica
  • Ia cu tine sticla refolosibila de apa (gen termos) in care sa iei apa ta filtrata.

Alegand apa filtrata in locul apei imbuteliate, alegi sanatate si un beneficiu financiar sa-l poti investi in visele tale.

Trimite comentariu

×